Ik heb een enorme zwak voor Vlaamse mannen. Dat heerlijk zwoele accent met die zachte g, rollende r en vriendelijke woordkeuze maken deze mannen voor mij vaak onweerstaanbaar sexy. Vooral als ze dan in een Clark Kent-achtige vorm verschijnen met de flirtcapaciteiten van zijn alter ego. Zodra ik dat accent hoor, verander ik spontaan van een welbespraakte vrouw tot een stuntelig, hakkelend meisje. Soms hoor ik niet eens wat diegene zegt; ik verdrink gewoon in de klank.

Tsja.

Invloed van accenten

Het Nederlands daarentegen? Het klinkt hard; het ontbreekt onze taal (in mijn beleving) volledig aan elegantie, zoals in de Italiaanse of Franse taal. Of de Vlaamse dus. Ik ben absoluut niet de enige die accenten beoordeelt op klank. Het belang van een accent, de uitspraak van woorden, is niet gering. Hoe verschillend klinkt het als je met een Haagse g ‘grote grutjes’ uitspreekt of wanneer een Limburgse dat doet? Nog belangrijker; hoe beïnvloedt je accent je geloofwaardigheid, vriendelijk overkomen of zelfs de invloed die jij hebt op anderen?

Uit een buitenlands onderzoek* is gebleken dat het hebben van een buitenlands accent je geloofwaardigheid als spreker vermindert. Engelssprekende Nederlanders met een flink Hollandse uitspraak worden dus minder serieus genomen dan de moedertaalsprekers.

Zo blijkt ook uit onderzoek dat Nederlanders hun landgenoten met een Fries accent het lelijkst Nederlands vinden spreken. Amsterdams wordt beoordeeld als plat, vulgair, brutaal en hoogmoedig. Het best gewaardeerde accent? Haarlems; keurig, netjes, duidelijk en helder. Brabants klinkt dan weer aangenaam en plezierig.

Dat laatste kan ik door de geringe afstand met België dus ook erg goed begrijpen ;-).

* S. Lev-Ari & B. Keysar Journal of Experimental Social Psychology, 2010, online gepubliceerd op 25 juni, doi:10.1016/j.jesp.2010.05.025.

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu