Mart Visser - Haute Couture

“Tsja, maar dit is mode. Hier is dat anders,” werd mij enkele jaren geleden wijsgemaakt tijdens een meeting met een PR-bureau, nadat ik hen had geattendeerd op wat mogelijke verbeteringen in een artikel op hun website. ‘Dat’ refereerde aan de schrijfstijl – en correctheid – in artikelen. Iets wat ik in de basis onderstreep. Iedere branche heeft immers zo zijn typische kenmerken en vraagt dus om een andere toon. Maar in dit specifieke geval beweerde de persoon in kwestie dat foutief schrijven in de modebranche gepermitteerd is. Tot op de dag van vandaag verschijnen er levensgrote vraagtekens op mijn voorhoofd als ik aan deze uitspraak terugdenk.

 

Fouten maken?

Vervallen in clichés als ‘iedereen maakt fouten’ en ‘van fouten leert men’ is hier even niet aan de orde. Ik ben zelf sterk van mening dat je in persoonlijke communicatie echt niet bang hoeft te zijn om afgebrand te worden op vergissingen in –d, -t of –dt. (Sterker nog; ik ben milder naar mijn vrienden en vriendinnen toe dan non-schrijvers). Maar als het zakelijke communicatie betreft, dan kies je toch voor een professionele aanpak? No matter uit welke branche je komt?

 

Waarom is het belangrijk om foutloos te schrijven?

Deze vorige vraag is retorisch. Het lijkt mij een voor de hand liggend antwoord. Waarom is foutloos schrijven zo belangrijk?

  1. Het draagt bij aan een professionele uitstraling.
  2. Het vergroot je geloofwaardigheid als bedrijf.
  3. Het maakt je boodschap overtuigender.
  4. Het optimaliseert aan de begrijpelijkheid van je tekst.
  5. Het leest simpelweg lekkerder!

Inmiddels heb ik een aardig woordje over ‘fashion’ en beauty op papier staan. Wie mij regelmatig volgt, weet dat ik mijn liefde voor het geschreven woord maar al te graag inzet om andere modeliefhebbers mee te laten genieten van catwalk shows, evenementen, lanceringen, fotoshoots, en noem maar op. Gelukkig zijn er volop ondernemers in de mode-industrie die hun verhaal professioneel, aantrekkelijk en vooral foutloos willen communiceren. Want tsja, dit is mode. Hier is dat niet anders.

Lees ook ‘Tony Cohen does it again’ en ‘Muchachomalo: Goddelijke Griekse lijven op de catwalk’ op Fashiontelevision.nl.

Ps: Ook ik maak fouten ;). Fijn als mensen me daarop attenderen!

Fotografie: RVH Foto

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu