“Ik ben een beetje van mijn stuk gebracht…” Zo begon ooit een intakegesprek met een mooie, blonde dame van een werving- en selectiebureau. “Ik vond jouw blog via Google en begon ‘m vijf minuten geleden te lezen; heb er een brok van in mijn keel,” lichtte ze toe. Ik zag dat ze moeite heeft om zichzelf te herpakken. Daar zat ik dan. Zenuwachtig om het scoren van een baan als redacteur bij een IT-bedrijf en wat bleek? Nog voordat ik de recruiter gesproken had, had mijn blog het werk al gedaan. Een schot in de roos.

Ik heb een enorme passie voor mijn vak. Dat is geen geheim. Ik geniet ervan om te spelen met woorden en zinnen, vooral als ik hiermee mensen raak. Maar hoe ik dat doe? Goede vraag. Dat ik emotie in mijn tekst doorvoer, is voor mij logisch, voor mijn lezers een absolute must, maar voor niet-schrijvers een ongrijpbaar concept. Nu sta ik ineens voor de klas. Plotseling word ik gedwongen om mijn methode te analyseren en gestructureerd over te brengen. Een goede les in bewustwording, kan ik je vertellen.

Wijsneuzen
Ik hoef deze vierdejaars studenten niets uit te leggen over de structuur en opbouw van een goede tekst. Persbericht? Al gedaan. Seo schrijven? Been there, done that. Wijsneuzen. Maar ik laat mij niet uit het veld slaan, want dat schrijven over emotie gaat, toverde een glazige blik op hun gezicht. Gotcha!

De vijf E-lementen
Het vergde hooguit een korte brainstormsessie met mijn collega-docent om te bepalen wat er nou voor zorgt dat een tekst mensen raakt. Een rijtje van vijf e’s, voor het gemak de vijf E-lementen van ‘raak schrijven’. Hier komt-ie dan! Mijn recept om een toptekst te creëren:

  1. Emotie: raak iemands hart
  2. Energie: maak ze net zo enthousiast als jij
  3. Engagement: betrek hen erbij
  4. Ervaring: creëer een ervaring en maak het opmerkelijk en memorabel
  5. Eeuwig: zorg dat je boodschap hen bij blijft

Schrijven is een gevoel. Een mooie tekst is een middel om tot iemand door te dringen. Het is dus veel meer dan het toepassen van de technische regels der grammatica, spelling, interpunctie en structuur. Lukt het je om de vijf E-lementen door te voeren in je tekst? Dan heb je de ultieme beleving gecreëerd via het geschreven woord.

Succes!

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu