Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten.” (Spreuken 18:21).

Emotie is beweging. Heb je daar ooit over nagedacht? Emotie creëert energie: e-motie. Het doet iets met je. Dit weekend – ik heb er 3 dagen, vrijdag tot en met zondag, 13 uur financiële training per dag op zitten – hing ik dan aan de lippen van de vrouwelijke spreker toen zij deze logische verhouding tussen emotie en energie ontrafelde. Ik moest me inhouden om niet van mijn te stuiteren, want dit is exact waar mijn theorie ‘de vijf e-lementen van raak schrijven’ over gaat.

De kracht van woorden

Woorden hebben enorme kracht; met woorden kun je iemand zowel bedoeld als onbedoeld in beweging zetten. De ene keer uit het zich in blijdschap, dan weer in boosheid, soms in verdriet, andere keren in spanning. Heb je er ooit bij stilgestaan wat deze emoties met je lichaam doen? Hoe je spieren zich aanspannen als je je gigantisch boos maakt over een opmerking van een ander? Hoe je je gezicht rood voelt worden? Hoe je ademhaling versnelt? Pure uiting van energie door woorden. Wauw!

Hoe dan?

Hoe doe je dat in godsnaam op papier? Hoe krijg je iemand met een combinatie van niets meer dan simpele letters in beweging? Om deze tweede E van Energie iets beter uit te leggen, geef ik je graag een paar concrete tips:

  1. Visualiseer! Hoe beeldender je een situatie beschrijft, hoe meer je lezer zich kan inleven.
  2. Korte en krachtige zinnen maken een statement: BAM! Daar staat iets geweldigs. Wil je dus impact maken? Gebruik minimale woorden.
  3. De gebiedende wijs is een en al energie. Zonder dat je per se iemand wilt commanderen, maak je wel je punt met en ferme, energieke toon. Doen!
  4. Jaja, uitroeptekens zijn een teken van extra kracht. Toch een kleine waarschuwing; wees er spaarzaam mee. Kijk heel goed naar het soort zinnen en bepaal of het wel nodig is om een uitroepteken te gebruiken. Je wilt immers geen overkill.
  5. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: breng vaart in je tekst door te variëren in toon. Hoe doe je dat in de praktijk? Stel zo nu en dan een vraag, waarna je het antwoord zelf geeft. Kijk maar in de voorgaande twee zinnen.

Toegegeven, het is voor mij gemakkelijk praten. Maar wie niet waagt, wie niet wint. Heb je zelf een tekst geschreven en wil je weten hoe je deze energieker kunt maken? Neem gerust contact met me op. Volgende week: Engagement!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu